Вторник 23 Юли 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

Съобщение до медиите.

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share

СДРУЖЕНИЕ НА БОЛНИТЕ ОТ БОЛЕСТ НА БЕХТЕРЕВ
НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
АСОЦИАЦИЯ „ХИПОФИЗА“
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА, Г-ЖА НИНА ПЪРВАНОВА, ГОВОРИ НЕИСТИНИ ИЛИ НЕ ЗНАЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ДИРЕКЦИЯТА, КОЯТО РЪКОВОДИ. ПО ПОВОД ТВЪРДЕНИЯТА И В РЕПОРТАЖ ПО БТВ ОТ 03 АПРИЛ Т.Г. ЗА ЗАБАВЯНЕ НА ОБРАБОТКАТА НА ПРОТОКОЛИ ЗА СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА

      Потресени сме от поредния опит на ръководството на НЗОК вместо да потърси решение на проблема със забавянето на протоколите за отпускане на животоспасяващи и животоподдържащи лекарствени продукти да отрича неговото съществуване и то в ефира на национална телевизия. Твърдението на Г-жа Първанова, че няма забавени протоколи и няма постъпили жалби в Национална здравноосигурителна каса, показва че тя или не знае какво се случва в подопечната и дирекция, или лъже. И в двата случая, това не говорят добре за начина по който се ръководи тази институция.
      Прилагаме списък със забавени протоколи, както и сигнали за проблема подадени от Национален алианс на хора с редки болести, Сдружение на болните от Болест на Бехттерев и Организация на пациентите с ревматологични заболявания. В тях освен сигнали за съществуващите проблеми са дадени и конкретни предложения как тези проблеми да бъдат решени. НЗОК дори не е изпълнила законния си ангажимент в едномесечен срок да отговори на тези писма.

      Процедурата по издаване на протоколите е изключително тежка за пациента и неговото семейство и е изпълена от НЗОК по начин в който е изключено използването на всякави съвременни технологии. Вместо документите да се сканират в РЗОК и да се подпишат с електронен подпис от консултантите и съответните служители в НЗОК и така в рамките на ден-два пациента да получи протокола си (което ще струва на Здравна каса около 400 – 500 лева за закупуване на електронни сертификати на консултантите и служителите) документите пътуват от районните каси в цялата страна до София, консултантите посещават НЗОК, бумагите преминават през няколко отдела на институцията, след което пътуват обратно до РЗОК . Процедура отнемаща време и значителен човешки ресурс. С въвеждането на съвременни технологии ще се постигне така желаният от Г-жа Първанова, а даже и много по-добър от сегашният контрол върху разходите за скъпоструващите медикаменти.

     Нелепо е и обяснението на Г-жа Първанова, че забавяне на протоколите може да се случи, когато издадените от комисията в лечебните заведения протоколи не са изрядни и се налага някаква промяна или добавяне на изследване. Това означава че пациентът (става дума за генетични и хронични заболявания при които вероятността пациента да се е излекувал би била медицинско чудо) се санцкионира с прекъсване на лечението заради грешка на лекар или администратор от болничното заведение.

     Призоваваме ръководството на НЗОК да намери решение на този дългогодишен проблем, тъй като прекъсването на лечението не само води до влошаване на здравословното състояние на пациентите, а и до смърт и последващи разходи които същата институция следва да плати за лечение на възникналите усложнения.