Вторник 23 Юли 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

Хронично-болни остават без лечение докато чакат скъпите си лекарства

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share
Пациенти поискаха опростяване на процедурата и отпадане на одобрението от здравната каса

Източник: http://btvnews.bg/ , 03.04.2013 г., Централна емисия новини.

 

 

Процедурата отнема един месец и за да не се прекъсва лечението, докторите съветват пациентите от рано да подготвят документите си. Въпреки това от началото на годината, пациенти остават повече от месец без лекарства.

„При някои пациенти прекъсването е повече от 1 месец. Получава се прекъсване от 2 месеца. Имаме такива сигнали. Лечението спира и губи своя смисъл”, коментира Боряна Ботева от Сдружение на болните от болестта на Бехтерев.

От проблема страдат и хората с редки заболявания. Повечето от тях са от пациенти с Акромегалия- рядко заболяване, при което се образуват тумори в мозъка. При забавяне от една или две седмици образуванието може да  увеличи обема си и рязко да се влоши състоянието на болния.

"Тези лекарства варират от 1500 до към 8000 лева и един такъв пациент не може да отиде в аптеката и да си купи лекарства както аспирин, за да си поддържа лечението през тази седмица или две през което е станало забавянето”, заяви Анета Феодорова от Национален алианс на хора с редки заболявания.

В здравната каса казват, че спазват сроковете и нямат жалби от пациенти. Причината е, че по-често болните търсят помощ от пациентските организации.

„Може да се получи забавяне, когато документите от лечебно заведение не са изрядни и се налага някаква промяна и добавяне на изследване. Имаме график с национални консултанти и с консултанти на касата. С някои правим месечно по 2-3 срещи, за да може броя пациенти по-бързо да се обработи”, обясни Нина Първанова от дирекция "Лекарствена политика" в НЗОК.

Пациентите обаче подозират, че със забавянето, касата пести пари. Те искат опростяване на процедурата и дори отпадане на одобрението от здравната каса. А от касата отговориха, че заради малкия брой специалисти и за да бъде стриктен контролът засега процедурата не може да бъде променена.